Marka Tescili ve/veya Patent Tescili yaptırmadan, koruma için gerekli hukuki haklara sahip olamayacağınızı biliyor musunuz ?!...
SINAİ HAKLARIN TARİHSEL GELİŞİM KRONOLOJİSİ

DÜNYADA FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARIYLA İLİŞKİLİ
ULUSLARARASI DÜZENLEMELERİN KRONOLOJİSİ (1883-2001)

  • 1883... “Sınai Mülkiyetin Himayesine Mahsus Milletlerarası Birlik Oluşturulması Hakkında Paris Sözleşmesi” imzalandı.
  • 1886... “Edebi ve Sanatsal Eserlerin Korunması Hakkındaki Bern Sözleşmesi” imzalandı.
  • 1893... “Fikri Mülkiyetin Korunması için Birleşik Uluslararası Büro (BIRPI)” kuruldu. İsviçre’nin Bern şehrinde Paris ve Bern Sözleşmelerinin yürütülmesi için oluşturulmuş olan bu büro, 1960 yılında Cenevre’ye BirleşmişMilletler Teşkilatına yakın bir adrese taşınmış, 1973 yılında WIPO kuruluş sözleşmesinin yürürlüğe girmesiyle yeni isim ve yapıya kavuşmuştur.
  • 1891... “Malların Kaynağı ile İlgili Sahte Ve Yanıltıcı İşaretlerin Önlenmesi İçin Madrid Anlaşması” imzalandı. Şu an 31 ülkenin üye olduğu anlaşmaya göre yanlış ve yanıltıcı kaynak bildiren ürünlere ithalatta yasak getirilir.
  • 1891... “Markaların Uluslararası Tescili Hakkında Madrid Anlaşması” dört ülkenin imzasıyla yürürlüğe girmiş, halen 60 ülkenin üye olması söz konusudur. Tek başvuru ile birden fazla ülkede Cenevre’de WIPO kanalıyla uluslararası marka tescili sağlanmıştır.
  • 1925... “Endüstriyel Tasarımların Uluslararası Saklanması Hakkında La haye Anlaşması” imzalandı. Tek başvuru ile WIPO kanalıyla birden fazla ülkede endüstriyel tasarımların korunmasını amaçlayan bu anlaşma başlangıçta 4 ülke ile imzalanmış, daha sonra üye ülke sayısı 1998’de 29’a yükselmiştir.
  • 1947... “La haye Milletlerarası Patent Enstitüsü” kuruldu. Hollanda, Belçika, Fransa ve Luksemburg hükümetleri tarafından kurulmuştur. Avrupa Patent Ofisi kurulduktan sonra, buraya bağlanmıştır.
  • 1953... “Berat Taleplerinde Aranan Formalitelere İlişkin Avrupa Anlaşması” imzalandı. Patent başvurusu sırasında istenen formalitelerin uluslararasında uyumlaştırılmasını hedefleyen bu anlaşma, Patent İşbirliği Anlaşması’nın yürürlüğe girmesiyle uygulamadan kaldırıldı.
  • 1954... “İhtira Beratlarının Milletlerarası Tasnifi Hakkında Avrupa Anlaşması” imzalandı. Buluş konularının uluslararası nitelikte sınıflandırılmasını amaçlayan bu anlaşma, Patentlerin Sınıflandırılması Hakkındaki Strazburg Anlaşması’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte uygulamadan kalktı.
  • 1957... “Marka Tescilinde Mal ve Hizmetlerin Uluslararası Sınıflandırılması Hakkındaki Niş Anlaşması” 11 ülke tarafından imzalandı. Bu anlaşmayla marka tescilinde mal ve hizmet sınıflandırmalarının da uluslararası kurallara bağlanmasında bir adım atıldı.
  • 1958... “Coğrafi İşaretlerin Korunması ve Uluslararası Tescili İçin Lizbon Anlaşması” imzalandı. 1966 yılında 6 ülkenin onaylamasıyla yürürlüğe giren ve halen 18 ülkenin üye olduğu anlaşmaya göre insan ve doğa unsurları dahil belirli bir coğrafi çevrenin belirleyici özelliklerini taşıyan ürünlerin kaynaklandığı ülke, bölge ya da alan isimlerinin korunması amaçlanmaktadır.
  • 1961... ”İcracı Sanatçılar, Fonogram Üreticileri ve Yayın Kuruluşlarının Korunması Hakkındaki Roma Sözleşmesi” imzalandı. 1964 yılında 6 ülkenin onaylaması ile yürürlüğe giren ve halen 58 ülkenin üye olduğu Anlaşmaya göre; anılan bu kuruluşlara yönelik düzenlemeler yapılmıştır. Bu sözleşmenin yürütülmesinden WIPO’nun yanı sıra ILO ve UNESCO’da sorumludur.
  • 1967... "WIPO Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü kuruluş sözleşmesi" imzalandı.
  • 1968... “Endüstriyel Tasarımların Uluslararası Sınıflandırılması Hakkında Lokarno Anlaşması” imzalandı. 5 ülkenin onaylaması ile 1971 yılında yürürlüğe giren anlaşmaya halen 35 ülke üyedir. Anlaşma ile endüstriyel tasarımların sınıflandırılması tek bir sistemle yürütülerek, üye ülkeler arası işlerde uyum sağlanmıştır.
Lütfen Devamı İçin Sonraki Sayfaya Geçin ==>>
Ana Sayfa            e-ileti           Site Haritası
Bu bölümde, fikri ve sınai haklarla ilgili çeşitli bilgiler ve mevzuat hakkında dokümanlar bulunmaktadır.
   ELEKTRONİK
   KÜTÜPHANE
   GENEL BAKIŞ      
   ve TARİHÇE

© 2008 - 2016 Devrim Patent. Bu sitenin tüm hakları Devrim Patent'e aittir. Devrim Patent'in yazılı izni olmaksızın kullanılamaz!
Oruç Reis Mah. Tekstilkent Ticaret Merkezi B-15 Blok No: 51 Esenler 34295 İstanbul, Türkiye
Tel:    +90 212 554 40 48 (pbx)                                                   Faks: + 90 212 554 40 48
e-leti: bilgi@devrimpatent.com.tr                                      msn: bilgi@devrimpatent.com.tr