Ana Sayfa            e-ileti           Site Haritası
Marka Tescili ve/veya Patent Tescili yaptırmadan, koruma için gerekli hukuki haklara sahip olamayacağınızı biliyor musunuz ?!...
GENEL BİLGİLER

En basit tanımıyla; işletmelerin, ürünleri üzerinde uyguladıkları ve görsel olarak algılanabilen unsurlar, endüstriyel tasarım olarak adlandırılmaktadır.

554 Sayılı Endüstriyel Tasarımların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Karaname'deki şekliyle akademik olarak tanımlamak gerekirse;
  • Tasarım; bir ürünün tümü, veya bir parçası veya üzerindeki süslemenin, çizgi, şekil, biçim, renk, doku, malzeme veya esneklik gibi insan duyuları ile algılanan çeşitli unsur veya  özelliklerinin oluşturduğu bütünü,
  • Ürün ise; bilgisayar programları ve yarı iletkenlerin topografyaları hariç olmak üzere, endüstriyel yolla veya elle üretilen herhangi bir nesnenin yanısıra bileşik bir sistem veya bunu oluşturan parçaları, setler, takımlar, ambalajlar gibi nesneleri, birden çok nesnenin veya sunuşun birarada algılanabilen bileşimlerini, grafik semboller ve tipografik karakterleri ifade eder.

Buradan hareketle diyebiliriz ki; ürün ve bu ürün üzerinde meydana getirilen, insan duyularıyla algılanabilen tasarım, "endüstriyel tasarım"ın esaslı unsurlarıdır.  

Herhangi bir Endüstriyel Tasarımın tescil edilebilmesinin iki ana koşulu bulunmaktadır:

  1. Yenilik (Herhangi bir tasarımın yalnızca, tescil edileceği ülkede yeni olması yeterli değildir. Endüstriyel Tasarımlarda, hukuksal etkinin ulusallığına karşın, belgelenebilme etkisinin uluslar arası olması dikkate alınması gereken önemli bir ayrıntıdır. Ancak; tasarımın kamuya sunulduğu tarihten itibaren 12 (on iki) ay içinde tescil için başvurusunun yapılması halinde yeni olduğu kabul edilir. 12 (on iki) aydan sora yapılacak başvurular ise yenilik özelliğinikaybedecektir.), 
  2. Ayırt Edici Nitelik (Bilgilenmiş  kullanıcı üzerinde yarattığı genel izlenim ile herhangi bir tasarımın böyle bir kullanıcıda yarattığı genel izlenim arasında belirgin bir farklılık olması anlamındadır. Ayırt edici niteliğin değerlendirilmesinde, birbirleri ile kıyaslanan tasarımların ilke olarak farklılıklarından çok ortak özelliklerinin değerlendirilmesine ağırlık verilir ve tasarımcının tasarımı geliştirme açısından ne kadar seçenek özgürlüğüne sahip olduğu göz önüne alınır.).
Bu bölümde, firmamız tarafından sağlanan, endüstriyel tasarıma bağlı hizmetler (tescil, takip, tescil sonrası işlemler vb. gibi) konusunda bilgiler verilmekedir.
© 2008 - 2016 Devrim Patent. Bu sitenin tüm hakları Devrim Patent'e aittir. Devrim Patent'in yazılı izni olmaksızın kullanılamaz!
Oruç Reis Mah. Tekstilkent Ticaret Merkezi B-15 Blok No: 51 Esenler 34295 İstanbul, Türkiye
Tel:    +90 212 554 40 48 (pbx)                                                   Faks: + 90 212 554 40 48
e-leti: bilgi@devrimpatent.com.tr                                      msn: bilgi@devrimpatent.com.tr