Ana Sayfa            e-ileti           Site Haritası
Marka Tescili ve/veya Patent Tescili yaptırmadan, koruma için gerekli hukuki haklara sahip olamayacağınızı biliyor musunuz ?!...
ENDÜSTRİYEL TASARIMLARDA HUKUK

Diğer sınai haklarda olduğu gibi, Endüstriyel Tasarımlarda da tescil, korumanın ilk ve en önemli aşaması olmakla birlikte tek başına yeterli değildir. Korumanın etkinliği için, hak sahibinin, tescilden doğan halarını kullanmak konusunda da gerekli işlemleri yapması önem taşımaktadır. Tasarımlarda hak sahipliğinden doğan haklar başvuru tarihiyle başlamakta; ancak, başvurunun yayını itibariyle hüküm ifade etmektedir. Yani, yasal yaptırımlar, ancak, bu tarihten sonra uygulanabilmektedir. Tescilli endüstriyel tasarımlar, 554 Sayılı Endüstriyel Tasarımların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve ilgili Uygulama Yönetmeliği çerçevesinde korunmaktadır. Ayrıca, diğer kanunlarla sağlanan hakları da saklıdır.

"Fikri ve Sınai Haklar"da, koruma işlemi birkaç ayaktan(bölümden) oluşmaktadır ve dolayısıyla, korumanın süreklilik sağlaması için yalnızca tescil ettirilmesi yetmemektedir. Aksi takdirde tescil, yalnızca kağıt üzerinde sahip olunan bir hak olarak kalmaktadır. Toplumdaki en büyük yanılgılardan biri, tescille tüm korumanın sağlandığı ve tescilden sonra her şeyin devlet organları ya da yetkili bir otorite tarafından doğrudan yapılacağı yönündedir. Halbuki; böyle bir uygulama bulunmamaktadır ve sahip olunan hakların sağladığı korumanın ilgili otoriteler(mahkemeler ve/veya diğer yargı organları) tarafından icra edilmesi, hak sahibinin bu konudaki talebine(şikayet, dava vb. gibi) bağlıdır. Yani, elde edilmiş olan hakların korunması için gerekli hukuksal uygulamalara da başvurulması tescilden sonraki en önemli aşamadır. Bunun ihmal edilmesi çoğu zaman, büyük maddi ve/veya manevi zararlar yaratan hak ihlallerine neden olmaktadır.

Tasarımın kullanılması hak ve yetkileri münhasıran tasarım hakkı sahibinindir. Üçüncü kişiler, tasarım hakkı sahibinin izni olmadan koruma kapsamındaki tasarlanan veya tasarımın uygulandığı bir ürünü üretemez, piyasaya sunamaz, satamaz, sözleşme yapmak için icapta bulunamaz, ithal edemez,  ticari amaçlı kullanamaz veya bu amaçlarla elde bulunduramaz.

Tasarımdan doğan hakları tecavüze uğrayan tasarım hakkı sahibi, mahkemeden özellikle aşağıdaki taleplerde bulunabilir :

  • Fiilin tecavüz olup olmadığının tespitini,
  • Tasarımdan doğan haklara tecavüz fiillerinin durdurulması ve önlenmesi talebi,
  • Tecavüzün giderilmesi ve maddi ve manevi zararın tazmini talebi,
  • Tasarımdan doğan haklara tecavüz suretiyle üretilen veya ithal edilen ürünlere, bunların üretiminde doğrudan doğruya kullanılan araçlara el konulması talebi,
  • Mümkün olduğu takdirde el konulan ürün ve araçlar üzerinde kendisine mülkiyet hakkının tanınması talebi (Bu durumda, söz konusu ürünlerin değeri, tazminat miktarından düşülür. Bu değer, kabul edilen tazminatı aştığı zaman, tasarım belgesi sahibinin fazlayı karşı tarafa ödemesi gerekir.),
  • Tasarımdan doğan haklara tecavüzün devamını önlemek üzere tedbirlerin alınması; özellikle, el konulan ürünlerin ve araçların şekillerinin değiştirilmesi veya tasarımdan doğan haklara tecavüzün önlenmesi için, kaçınılmaz ise, imhası talebi,
  • Tasarımdan doğan haklara tecavüz eden kişi aleyhine verilen mahkeme kararının, masrafları tecavüz eden tarafından karşılanarak, ilgililere tebliğ edilmesi ve kamuya ilan yoluyla duyurulması talebi.
Bu bölümde, firmamız tarafından sağlanan, endüstriyel tasarıma bağlı hizmetler (tescil, takip, tescil sonrası işlemler vb. gibi) konusunda bilgiler verilmekedir.
© 2008 - 2016 Devrim Patent. Bu sitenin tüm hakları Devrim Patent'e aittir. Devrim Patent'in yazılı izni olmaksızın kullanılamaz!
Oruç Reis Mah. Tekstilkent Ticaret Merkezi B-15 Blok No: 51 Esenler 34295 İstanbul, Türkiye
Tel:    +90 212 554 40 48 (pbx)                                                   Faks: + 90 212 554 40 48
e-leti: bilgi@devrimpatent.com.tr                                      msn: bilgi@devrimpatent.com.tr