Ana Sayfa            e-ileti           Site Haritası
Marka Tescili ve/veya Patent Tescili yaptırmadan, koruma için gerekli hukuki haklara sahip olamayacağınızı biliyor musunuz ?!...
DEVRİM PATENT ELEKTRONİK BÜLTENİ
Tarih:
Sayı :
HAKLARIN TÜKETİLMESİ PRENSİBİ !...

Hakların tüketilmesi prensibi (Principle of Exhaustion) Türkiye'nin Avrupa Topluluğu ile gerçekleştirdiği Gümrük Birliği'nin fikri haklarla ilgili olarak en fazla tartışma yaratan konularından biridir. Bu prensibe göre, AT genelinde pazara yasal olarak sürülen bir malın üzerinde üreticisi veya dağıtıcısı herhangi bir şekilde bir veya daha fazla pazara kendi izni olmadan girmesini fikri hak koruması talebiyle engelleyemez.

Bu prensibin Avrupa Topluluğu'nda ortaya çıkışı Consten-Grundig ve Commission davasıyladır. (Establissements Consten SA and Grundig-Verkaufs GmbH v. EEC Commission) (56 and 58/64), 13 July 1966, (1966) E.C.R.299, (1966) CMLR 418, CMR 8046) Bu davada, Fransa'daki Grundig GmbH tarafından lisans verilmiş Consten firması hem Gint (Grundig International) markasını Fransa'da tescil ettirmiş, hem de Fransa'daki ürünlerinin münhasır üreticisi ve dağıtıcısı olmuştur. Grundig GmbH ise, Fransa'da Consten'den başka bir firmaya mal arz etmeme yükümlülüğünü kabul etmiştir.

Almanya'daki bir firma (UNEF), Almanya'da üretilmiş Grundig ürünlerini Fransa'ya Consten'den daha düşük fiyatla ihraç etmeye başlayınca, Consten UNEF'e marka ihlali ve haksız rekabet davaları açmıştır. Avrupa Adalet Divanı, bu davada, Grundig ile Consten arasındaki anlaşmayı Fransa'da Consten'den başka bir firmanın ithalatını engellediğinden ve Consten'in de diğer AT üyesi ülkelere ihracatını yasakladığından, AT rekabet kurallarına aykırı bulmuştur. (Roma Ant. 85. Madde, Türkiye'de 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun 4. Madde) Bu sebeple, Consten'in Fransa'da açtığı marka ihlali davası kabul edilmemiştir.

AT de 1974 yılındaki CentraFram-Sterling davasında (CentraFram BV and de Peidper V. Sterling Drug Inc. (15/74), 31 October 1974, E.C.R. 1147, (1974) 2.C.M.R.480, C.M.R. 8246) Consten-Grundig davasına da dayanılarak AT'de yasal olarak üretilmiş ve pazara sürülmüş bir ürünün üzerinde fikri hak sahibinin veya lisans sahibinin hakkının varlığının kabul edildiği ancak bu hakkın malların serbest dolaşımını engellemek amacıyla kullanılmayacağı belirtilmiştir. Ancak, Türkiye ve AT arasında Gümrük Birliği'nin son dönemini düzenleyen 1/95 OKK nda EK 8 Madde 10/2. "Bu karar, bu karar çerçevesinde tarafların ticaret ilişkilerinde uygulanan fikri, sınai ve ticari mülkiyet haklarının tüketilmesi sonucunu doğurmaz" denmektedir. Daha açık bir şekilde, AT üyesi bir ülkenin lisansıyla Türkiye'de üretilmiş GB kapsamındaki bir ürünün tekrar AT'ye ihracatı bu prensibin GB'ye dahil edilmemesinden dolayı engellenebilir. Bu prensibin GB'ye dahil edilmemesi hem GB'nin hem de AT'nin kuruluş ilkelerinin ruhuna aykırıdır.

TÜSİAD Sanayi ve Şirket İşleri Bölümü / TÜSİAD BÜLTEN: Temmuz 1998


Nisan / 2009 Bülten Özetine Dön ==>>
Bu bölümden, firmamız tarafından aylık periyotlarda yayınlanan eletronik bültenlere ulaşabilirsiniz.
Nisan /2009
003
© 2008 - 2016 Devrim Patent. Bu sitenin tüm hakları Devrim Patent'e aittir. Devrim Patent'in yazılı izni olmaksızın kullanılamaz!
Oruç Reis Mah. Tekstilkent Ticaret Merkezi B-15 Blok No: 51 Esenler 34295 İstanbul, Türkiye
Tel:    +90 212 554 40 48 (pbx)                                                   Faks: + 90 212 554 40 48
e-leti: bilgi@devrimpatent.com.tr                                      msn: bilgi@devrimpatent.com.tr